Міжнародний конкурс з українознавства для учнів 8-11 класів

Щорічно під час весняних канікул 24-26 березня на базі Науково-дослідного інституту в м. Київ проходить Міжнародний конкурс з українознавства для учнів8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів .

/Files/images/конкурс1.jpg /Files/images/конкурс2.jpg

Цьогоріч на І (заочний) етап конкурсу було відправлено 296 робіт, 16 з яких – з Вінницької області. У результаті рецензування перемогу у І етапі отримали 2 роботи з м. Жмеринки.

Для участі в ІІ етапі конкурсу було запрошено ученицю 8-Б класу ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Мілевську Яну та ученицю 9А(л) класу НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей» м. Жмеринка Адамус Ольгу Юріївну, яка подала на конкурс творчу роботу за матеріалами польових досліджень «Дзвенить- гуде – коляда іде». Науковий керівник роботи вчитель української мови та літератури Крикун К. О.

Урочисте відкриття конкурсу відбулося в конференц-залі Київського міського будинку вчителя символічно: зі звуків трембіти, які поєднали різні куточки нашої країни для спільної мети. 85 учасників з різних областей України , в тому числі й учасниця з Румунії, отримали цінні настанови від організаторів конкурсу, який проводиться за сприяння Міністерства освіти і науки України.

/Files/images/конкурс3.jpg

На привітанні учасників був присутній заступник Міністра освіти Стріха Максим Віталійович, який побажав конкурсантам успіхів у подальших випробуваннях, зауваживши: «Сьогодні українознавство - це те, що має стати нашим стрижнем, запорукою перемоги у нашій боротьбі…»

/Files/images/конкурс4.jpg

Нікого не залишив байдужим музичний супровід відкриття конкурсу. Присутні мали нагоду насолодитися фольклорними мініатюрами (автентична народна музика Гуцульщини та Житомирського Полісся в сучасній інтерпретації) , які виконував Валерій Гладунець , фольклорист, засновник і вокаліст етно-рок-гурту «PolіКарп».

/Files/images/конкурс5.jpg

У супроводі кобзи О. Вересая та старосвітської бандури братчик Кобзарського цеху в Києві, лірник , мистецтвознавець Тарас Компаніченко виконував «запорізькі пісні», козацькі псальми та музичну мініатюру за поезією Григорія Сковороди «Delibertate».

/Files/images/конкурс6.jpg

У конференц-залі Будинку вчителя панувала атмосфера єдності , української самобутності, врочистості… Ці стіни чули і пам'ятають багато. 100 років тому тут працювали, дискутували, обговорювали майбутнє Михайло Грушевський, Євген Чикаленко і сотні інших видатних особистостей, які творили українську ідентичність.

/Files/images/конкурс7.jpg

Після спільного фотографування біля сцени учасники зайняли місця в аудиторіях, де відбулося написання конкурсної роботи та виконання тестових завдань з українознавства.

Педагоги мали змогу ознайомитися з виставкою «Педагогічна україніка 1842-1923 рр», на якій були представлені раритетні видання з Фонду Педагогічного музею України; відвідали науково-практичний семінар.

Перший конкурсний день завершився цікавими екскурсіями, покладанням квітів до пам'ятників М. Грушевському, Т. Шевченку.

Захист науково-дослідних робіт учасниками конкурсу (по комісіях за класами) відбувся в НДІУ 25 березня, конкурсанти мали змогу представити результати своїх досліджень, відеопрезентації. Кожен виступ вражав оригінальністю, науковістю, сучасним підходом до вирішення поставлених завдань.

Директор НДІУ Б. М. Галайко ознайомив педагогів та учнів з виставкою «УПА: історія нескорених» , що стало лейтмотивом зустрічі з істориком і режисером документальної стрічки «Українська революція» Іваном Канівцем. Під час кінолекторію конкурсанти виявили неабиякий інтерес, відбулося активне обговорення.

На урочистому закритті конкурсу були присутні представники української діаспори в Польщі, науковці інституту. Усі учасники отримали грамоти, сертифікати, подарунки; наукові керівники дослідницьких проектів – подяки за залучення учнівської молоді до пізнання України, її історії та культури через індивідуально-пошукові форми, розвитку українознавства, кристалізації громадянсько-патріотичного самовизначення молоді в умовах захисту Батьківщини.

вчитель української мови та літератури НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей» Катерина Олександрівна Крикун

Кiлькiсть переглядiв: 469

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.